MAQS Sports Law Arena 2014

2014-05-13

Fler aktörer gör anspråk på ett ständigt ökande antal rättigheter. Behovet av kunskap och diskussion är stort och MAQS har därför etablerat ett nytt forum – MAQS Sports Law Arena.

Första MAQS Sports Law Arena ägde rum i Stockholm i höstas med 75 deltagare (fullsatt). Tack vare det stora intresset arrangerar vi nu eventet igen, denna gång i Göteborg. Vi hälsar er välkomna till en eftermiddag med fokus på juridiska och affärsmässiga frågor relaterade till sport, spel och underhållning.

 


Program

13.00-13.30 – Registrering

13.30-15.00 – 1:a halvlek

 

En spelmarknad med eller utan reklam för utländska spelbolag?
Förbudet mot marknadsföring av utländska spelbolag har länge varit tandlöst, och än mer sedan Högsta Domstolen slog fast att straffsanktionen i lotterilagen strider mot EU-rätten.
Hur ser framtiden ut, kommer sanktionerna att förändras och hur påverkas den svenska spelmarknaden av ett starkare främjandeförbud? Johan Röhr (Lotteriinspektionen), Jonathan Falck (Stampen, f.d. Göteborgs Posten), representant från utländskt spelbolag och Marie-Anne Lindhardt (MAQS) resonerar runt främjandeförbudets vara eller inte vara.

Slutet för Fotbollsagenterna?
I maj förväntas internationella fotbollsförbundet (FIFA) slopa regelverket runt fotbollsagenter. Tidigare licenskrav kommer troligtvis att försvinna och vem som helst ges rätt att verka som agent/rådgivare för såväl spelare som klubbar.
Tillsammans med Håkan Mild (tidigare sportchef IFK Göteborg), Adam Johansson (fotbollsspelare IFK Göteborg) och Magnus Erlingmark (Spelarföreningen) vidgar Carl Fhager och Marie-Anne Lindhardt (MAQS) medieperspektivet och resonerar runt kommande utmaningar och de praktiska effekterna på fotbollsmarknaden.

 

15.00-15.30 – Halvtidspaus

15.30-17.00 – 2:a halvlek

 

Eventstaden Göteborg 2.0
Fotbolls-EM, Friidrotts-VM, GöteborgsVarvet och Innebandy-VM är några av de större event som har ägt rum och kommer att äga rum i Göteborg. Möjligheterna för externa aktörer att anordna idrottsevenemang har ökat, men har marknaden egentligen förändrats? Har kvalitén på evenemangen blivit bättre?
Med utgångspunkt från Göteborg som stad presenterar och diskuterar Lotta Nibell (GotEvent), Max Markusson (Göteborg & Co), Bo Edsberger (Göteborgs Friidrottsförbund/Göteborgsvarvet), Niklas Birgetz (Sponsrings & Eventföreningen) och Carl Fhager (MAQS) m.fl. konkurrensen på eventmarknaden samt hur hoten respektive möjligheterna ser ut för de olika aktörerna.

 

Matchfixing – så går det till (egentligen!)
Allt oftare kommer rapporter om matcher som har eller misstänks har varit uppgjorda på förhand. Spelbolag stänger matcher för spel med hänvisning till onormala spelmönster.
Johan Claesson (Riksidrottsförbundet) berättar närmare om den organiserade brottsligheten bakom matchfixing och hur de kriminella nätverken går till väga för att manipulera en idrottstävling.

 

Sport och Event i Sociala Medier
Sociala medier blir en allt vanligare kommunikationskanal och mötesplats, men regelverket är snårigt och fallgroparna många.
Maria Winckler och Johan Engdahl (MAQS) ger praktiska exempel på när det gäller att vara försiktig samt redogör närmare för ett antal ”do’s and dont’s”.

17.00 – Mingel och eftersnack

Tyck och tänk till på twitter: @SportsLawArena och #SportsLawArena

Seminariet är kostnadsfritt. Begränsat antal deltagare, först till kvarn.

 

Tid: 13 maj 2014, klockan 13.00-17.00 med efterföljande mingel

Plats: Östra Hamngatan 24, vån 7, Göteborg

Kontakta