Gillar du förhandlingar? Då är Förhandlingspodden något för dig.

Tillsammans med aktuella gäster får vi höra om spännande case och gästernas bästa förhandlingstips. Programledare är advokat Carl Fhager, MAQS Advokatbyrå, som ägnat halva sitt liv åt att skriva och förhandla olika avtal.

Har ni frågor om förhandling eller tips på gäster så tveka inte att kontakta Carl på forhandlingspodden@maqs.com

Du lyssnar på podden via din podd-app i telefonen.

Länk till itunes

Avsnittsguide

Säsong 4

 

12 december – Livet på andra sidan Bron, Andreas Andersen

Andreas Andersen är vd på Liseberg och pratar om hur affärerna går till i Tivolivärlden. Hur mycket kan du egentligen förhandla i kassan när du ska köpa ditt åkhäfte? Vi pratar också om varför danskar är som de är vid förhandlingsbordet och slutligen ska vi få höra Andreas berätta öppenhjärtigt om hur det var att komma till Göteborg med ambitionen att inte ha någon relation med de du gör affärer.

5 december – Afrikas sol, Sam Manaberi

Vi träffar Sam Manaberi, vd och medgrundare till Trine. Bolaget som finansierar och möjliggör för solentreprenörer att skapa en bättre elförsörjning i Afrika. Podden berör det goda företagandet och en eventuell motsättning med vinstintresset. Också frågan hur denna typ av företagande påverkar förhandlingar. Afrikansk affärskultur och förhandlingsteknik berörs också liksom vikten av att kramas i förhandlingar.

27 november – Från Sportchef till Entreprenör, Håkan Mild

Håkan Mild, Trollhättans stolthet, övergick efter en elitkarriär med bland annat VM-brons i USA 1994 till en sportchefsroll i IFK Göteborg. Sedan ett antal år tillbaka är Håkan verksam i näringslivet i olika roller. Vi pratar om galna förhandlingar under sportchefstiden, men även om den intressanta jämförelsen mellan förhandlingar och affärsklimat i sportvärlden och näringslivet. Och vi talar om vad respektive sida kan lära av den andra

14 november – Supernannyn lär dig förhandla med barn och tonåringar, Anna-Karin Wyndhamn

Anna-Karin Wyndhamn är Supernannyn i TV 3:s programserie där hon kliver in och skapar ordning i kaotiska familjer. Anna-Karin berättar om hur du ska kommunicera med små barn samt ger svaret på frågor om mutor är effektivt etc. Vi pratar även om tonåringar och hur du ska sätta regler, hantera skärmberoende etc. Ur sin roll som pedagog ger även Anna-Karin några kloka ord hur man ska agera i en förhandling. 

7 november – Förhandla som en trollkarl, Brynolf & Ljung

Brynolf & Ljung är trollkarlarna har slagit hela världen med häpnad med sin härliga magi som bygger mycket på perception, minne och alternativa fokuspunkter. Vi ska få lära oss lite om deras hemligheter samt prata om vilka möjligheter man har att översätta deras unika kunskaper in i en kommersiell förhandlingssituation. Detta avsnitt är en livepodd inspelad under en konferens med MAQS Advokatbyrå i Båstad. 

 

Säsong 3

 

13 juni – Öga mot öga med Saddam Hussein, Jan Eliasson

Träffa Jan Eliasson, mästerförhandlaren och diplomaten, som har titlar som ordförande för FN:s generalförsamling, Sveriges utrikesminister och vice generalsekreterare för FN på sitt CV. Jan berättar om sina fyra framgångsfaktorer för en lyckad förhandling. Receptet kommer kryddat med massor av fantastiska anekdoter såsom episoden när han satt öga mot öga med Saddam Hussein och en slarvig översättning av tolken skapade en väldigt otäck stämning.

Det extralånga avsnittet med Jan Eliasson är också avslutningen på säsong III av Förhandlingspodden. Någon gång när kräftskivorna tagit slut och höstregnet börjar piska mot rutorna kommer vi tillbaka med säsong IV. Till dess hoppas vi att ni alla får en skön sommar då ni hinner ta del av avsnitt som ni kanske missat, tipsar vänner och bekanta om podden samt går in och gör en trevlig review i Itunes/Podcaster.

Trevlig sommar!

6 juni – Förhandla dig lycklig, Micael Dahlén

Träffa Handelsprofessorn Micael Dahlén som tar med oss på en svindlade resa om hur du blir mer kreativ, vad som krävs för att göra bra affärer i en ny tid och slutligen hur man ska göra för att en förhandling ska avslutas med en känsla av att alla är nöjda.

30 maj – Om musikavtal och mycket annat, Laila Bagge 

Laila Bagge är känd från bland annat Idol och hon har gedigen kunskap och mycket stor erfarenhet av musikbranschen. I senaste avsnittet av Förhandlingspodden guidar hon oss igenom affärerna och avtalen där. Men Laila har många strängar på sin lyra – hon har bland annat startat flera företag och hon berättar hur man tar sin idé från ord till handling och ger oss också sina bästa förhandlingstips.

23 maj – Konsten att maximera sin bostadsaffär, Niklas Berntzon

Träffa stjärnmäklaren Niklas Berntzon från Stockholm Eklund New York. Niklas går från a till ö i hur du ska agera för att få ut maximalt av din bostadsaffär – när ska till exempel visning ske och bör köket repareras före eller efter affären?

16 maj – Konsten att förhandla med tyskar, Marion Ehmann

Marion Ehmann är tysk advokat, som har varit svensk advokat och som idag är verksam som coach & föreläsare. Marion berättar om sin syn på svensk konflikträdsla och hur man hanterar detta i förhandlingssituationen. Marion ger också grunderna i vad man ska tänka på när man förhandlar med tyskar.

9 maj – Om företagsförvärv och dataspelsbranschen, Fredrik Wester

Fredrik Wester är vd och storägare i spelföretaget Paradox Interactive – succéföretaget som gått från sju till 200 anställda under hans ledning. Fredrik berättar om hur han köpte in sig i företaget 2003 och vad man kan tänka på om man får en sådan möjlighet. Han går igenom hur man maximerar utfallet av ett företagsförvärv och hur han lägger upp sin förhandlingsstrategi på ett sätt så alla blir nöjda. Fredrik berättar också om hur gamingbranschen funkar, varför Minecraft blev en så makalös succé samt ger oss lite framtidsspaningar.

2 maj – Stjärnarkitektens råd till husbyggare, Gert Wingårdh

Stjärnarkitekten Gert Wingårdh ses av miljoner svenskar i succeprogrammet Husdrömmar. I Förhandlingspodden berättar Gert vad man skall tänka på när man går in i ett husprojekt. Gert berättar även hur det går till att anlita en arkitekt och vad det kostar att få ett Wingårdh-ritat hus. Avsnittet spelades in i Villa Hansson, den första villan som Gert ritade för snart 40 år sedan.

17 april – Förhandlingar med facket, Evelina Lindgren

Träffa supertalangen Evelina Lindgren. VD för emballageföretaget aPac AB. Evelina blev bland annat utsedd till årets unga vd 2015 och i Förhandlingspodden berättar hon om förhandlingar i olika arbetsrättsliga situationer, det vill säga löneförhandlingar, förhandlingar med facket och så vidare. Evelina berättar också om hur hon ser på låsta situationer i förhandlingar och hur man gör för att lösa upp dessa. Slutligen berättar Evelina om hennes sätt att träna upp sitt tålamod, vilket ju onekligen kan vara viktigt i förhandlingar.

10 april – Med eller utan alkohol?, Moa Gürbüzer

Träffa grundaren av MRG Wines, Moa Gürbüzer. Moas företag producerar exklusiva alkoholfria viner och champagner. Tillsammans med Moa skall vi lära oss hur affärerna i vinbranschen går till, hur det är att förhandla i Dubai och Japan och sist men inte minst få lyssna till Moas vision: med eller utan alkohol.

4 april – Förhandlingar i filmens värld, Anders Nilsson

Träffa regissören, manusproducenten och klipparen Anders Nilsson. Mannen bakom bland annat Johan Falk och Noll tolerans. Anders berättar om hur förhandlingarna går till kring en filmproduktion, hur man ”blir av med” en rollkaraktär när förhandlingar bryter samman med skådespelaren dagen före inspelning. Anders berättar även för oss hur man skapar en skön förhandlingsscen på film samt ger oss några nedslag bland förhandlingsscener i filmhistorien. Annorlunda och väldigt roligt avsnitt!

28 mars – E-handels Zlatan, Pär Svärdson

Träffa Pär Svärdson, eller e-handels Zlatan som han också har kallats efter sina fantastiska framgångar med att bygga e-handelsföretag. Pär byggde först upp och sålde av Adlibris och har nu byggt upp Apotea. Pär berättar om formeln för framgång på nätet, hur han bygger en kultur av kostnadsmedvetenhet i sina företag samt vilka lärdomar han drog av förhandlingarna kring försäljningen av Adlibris.

21 mars – Att förhandla i förändringm, Maria Rankka

VD:n för Stockholms Handelskammare, Maria Rankka, kommer till podden och berättar hur det är att driva och förhandla i ett intensivt förändringsarbete. Maria har även gedigen erfarenhet som nära medarbetare till Carl Bildt och f.d VD för Timbro. Hon berättar om sin syn på förhandlingar i politikens värld, både nationellt och internationellt.

14 mars – Konsten att tjäna pengar på media, Douglas Roos 

Träffa superentreprenören Douglas Roos som var en av de första som attackerade det svenska spelmonopolet när han tog Ladbrokes till Sverige. Idag är han grundare av Nyheter24-gruppen som utmanar de etablerade aktörerna i den tuffa mediebranschen. Douglas och Calle diskuterar också det intressanta ämnet om när och hur man skall köpa advokattjänster.

7 mars – Mord eller Förhandling?, Viveca Sten 

Möt deckarförfattarinnan och förhandlingsexperten Viveca Sten som är veckans gäst i Förhandlingspodden. Viveca är ju inte bara författare utan har även mångårig erfarenhet som bolagsjurist i stora bolag som Posten och SAS. Dessutom har hon skrivit en bok i Förhandlingsteknik (Förhandla i affärer, 2003) och hon håller många föreläsningar i ämnet. Tillsammans med Viveca går vi igenom intressanta aspekter av förhandling som exempelvis hur man hanterar låsta situationer samt den ruskigt effektiva metoden med hypotetiska frågor.

28 februari – Konsten att lägga första budet, Mikael Pawlo

Mikael Pawlo är investeraren, styrelseproffset och grundaren till Mr Green. Numera driver han start up-bolaget Red Flag. Tillsammans med Mikael går vi på djupet med förberedelsestadier, vi lär oss principen om re-anchoring och får höra om gåsleverförhandlingen som urartade.

22 februari – Kim Källströms återkomst, Bosse Andersson 

Djurgårdens sportchef berättar, från början till slut, hur förhandlingen gick till när Kim Källström gick från Grasshoppers till Djurgården. Bosse berättar också om det snöpliga slutet på Gustav Engvall-övergången, samt ger en bild av sin egen arbetssituation kring att skaffa en eventuell ny anfallare till Djurgården. 

21 februari – Lär dig fynda på rean, Meg Tivéus

Meg Tivéus har en lång cv – chef inom detaljhandeln på NK och Åhléns, senare vd för statliga Svenska Spel och numera styrelseproffs och föreläsare. Meg berättar om hur det är att agera i den politiska miljön, hur förhandlingarna går till på ett varuhus samt hur du kan förhandla på bästa sätt när du shoppar. Hon höjer också ett varningens finger och berättar om hur du ska förhandla för att inte gå på nitar i IT- och byggbranschen.

14 februari – Att löneförhandla på framtidens arbetsplats, Bob Jelica

Bob Jelica har erfarenhet från att arbeta på Saab och Ericsson, men har också varit chef på snabbväxande bolag som Spotify och Football Addicts. Avsnittet är ett specialavsnitt. Inspelat live på Gaius, arbetsmarknadsmässan för jurister. Bob berättar om hur man skall löneförhandla, både som arbetsgivare och arbetstagare. Han berättar också vad som är nycklarna till att skapa framtidens arbetsplats och högpresterande team. Vad är nyckeln till att skapa en arbetsplats där alla vill jobba gratis?

 

Säsong 2 

27 december – Konsten att läsa andras tankar, Henrik Fexeus

Vem vill inte veta hur motparten tänker i en förhandling. I detta häftiga avsnitt lär tankeläsaren Henrik Fexeus er allt om detta, och lite till. Ni får även veta hur ni ska göra för att en motpart ska gilla er och hur man gör för att skapa förtroende.

20 december – Hotellmagnaten lär dig köpa hotell, Carl Lundgren

Vem när inte drömmen om att driva ett pensionat i Italien på karriärens höst? Carl Lundgren och hans partner i ESS Hotell har tagit den drömmen ett steg vidare och är i dag en stark aktör i hotellbranschen. Hör Carl berätta om den första naiva förhandlingen när ESS köpte Falkenbergs Strandbad, hur det är att göra affärer med Percy Nilsson samt sanningen bakom rumspriserna på booking.com.

13 december – Så syns dina affäret i media, Simon Strand

PR-oraklet Simon Strand lär er allt om förhandlingar och media. Hur ska man göra om en mediakris uppstår under en förhandling och hur maximerar man PR-utfallet när affären väl är gjord. Simon ger er även sin syn på varför Pilotstrejken så totalt havererade.

6 december – Charmad till en dålig förhandliing, Elaine Eksvärd

Elaine Eksvärd berättar hur man gör ett bra första intryck, vilket kroppsspråk du ska ha när du lämnar det där viktiga budet och hon hjälper oss även att hantera olika härskartekniker under en förhandling på rätt sätt.

28 november – Den snälle Varvsgeneralen, Bo Edsberger

Träffa Göteborgsvarvets chef Bo Edsberger som berättar om affärerna kring ett av världens största löparevenemang. Hör hur Varvet gör för att få de bästa afrikanerna till start, varför Varvet har startat ett mudrun och sist men inte minst varför Bosse är en så snäll kille när det skall förhandlas.

21 november – Bankernas värsta fiende, Bert Karlsson

Hör Bert Karlssons syn på affärerna kring asylboendena, hur musikbranschen ser ut nu och i framtiden, om politiska förhandlingar och hur han använder arrendelagen för att köra med bankerna. 

14 november – Förhandla som en bonde, Märta Jansdotter

Träffa superentreprenören Märta Jansdotter, vd på Gröna Gårdar. Märta berättar om hur förhandlingar går till på landet och inom jordbruket. Hon tar oss med på köttbitens resa från bondgård till köttdisk och förklarar även hur hon ser på köttindustrins framtid. Slutligen berättar Märta vad som händer om man tar på sig kostym när man skall förhandla på en bondgård.

7 november – Risvinets förskräckelse, Mikael Stahre

Veckans gäst i Förhandlingspodden är fotbollstränaren Mikael Stahre. Han tar med er bakom kulisserna och ger en unik inblick i hur det är att verka och göra affärer i Kina. Dessutom avslöjar Mikael hur man undviker att bli berusad under kinesiska middagar.

25 oktober – House of Cards – i verkligheten, David Lega (kd)

Träffa toppolitikern David Lega (kd) om politiska förhandlingar. Hör hur media kan spela en viktig roll i förhandlingar, hur man å ena sidan pucklar på varandra i talarstolen och nästa stund förhandlar samt varför politiska förhandlingar inte alls handlar om att komma överens.

18 oktober – Silicon Valley suger!, Patrik Arnesson

Forza Footballs Patrik Arnesson berättar om hur det är att förhandla med danskar, engelsmän och amerikaner. Missa inte heller Patriks tre bästa förhandlingstips samt hans enkla, krassa syn på Silicon Valley – det suger!

Patrik är Forza Footballs 30-årige vd och medgrundare. Uppvuxen i Göteborg, men numera växlar han sitt boende mellan Göteborg och Stockholm.  

10 oktober – Dina största misstag som förhandlare!, Johan Lagerbielke

Johan Lagerbielke är en av Sveriges främsta experter inom förhandlingsteknik. Han är forskare och föreläsare och kommer med grymma tips på hur du skall agera som förhandlare. Tillsammans med Johan tar vi oss igenom de tre största misstagen man kan göra som förhandlare. Vi tar en förhandlingsprocess från A till Ö. Slutligen skall ni få veta varför ni absolut inte skall argumentera under en förhandling.

4 oktober – Mourinhos gräs, Affe Akbari 

Hur hamnade Zlatans debutmatch för Manchester United på Ullevi i Göteborg? Träffa superentreprenören Affe Akbari som ligger bakom många av de evenemang som sticker ut allra mest. Hör om hur Affe förhandlar, utan att förhandla, och gräsets enorma betydelse när man förhandlar om Supermatcher med lag som Real Madrid och Manchester City.

 

Säsong 1

31 maj – Stridsflygsförhandlingar och andra komplexa affärer, Tomas Lundin

Träffa superförhandlaren Tomas Lundin. Tomas är senior affärsförhandlare på Saab och har förhandlat hela sitt liv. Tomas pratar om hur man genomför komplexa affärsförhandlingar och berättar om vikten av relationer även i stora affärer där statschefer är inblandade.

Tomas var också djupt inblandad i affären när Saab sålde 36 Jas-plan till den brasilianska staten och vi kommer få höra hur den förhandlingen gick till – en av de största förhandlingarna som någonsin genomförts med svenska intressen.

23 maj – Att förhandla i världen, Palle Stenberg

Möt jeanskungen Palle Stenberg, vd på Nudie Jeans, som berättar hur det är att förhandla i världens alla hörn – från Japan i öst till USA i väst. Palle tar också ett kraftfullt ställningstagande i Nato-frågan och sist men inte minst skall vi få veta varför Tommy Hilfiger ville köpa Nudie Jeans – och vad Palle svarade. 

17 maj – Förhandling med livet som insats, Klas Friberg

Hur värderar man i en situation när liv ställs mot varandra? Polischef Klas Friberg berättar om hur det är att förhandla i gisslan- och kidnappningssituationer. Han var högste chef för Fabian Bengtsson-ärendet och kommer släppa nya och tidigare inte kända uppgifter om fallet. Avslutningsvis kommer Klas att svara på frågan om polisen kan tänka sig att förhandla med kriminella gäng.

10 maj – Spotifygrundarnas kaxiga förhandlingsknep, Staffan Helgesson

Möt en av Sveriges tyngsta riskkapitalister, Staffan Helgesson på Creandum. Staffan berättar om sin syn på förhandlingar och delar med sig av några sköna stories – bland annat Spotifygrundarnas häftiga grepp när Creandum skulle investera i bolaget. Hör dessutom Staffans syn på affärsmän inom idrotten.

3 maj – Förtroende, timing och en gnutta glamour, Nina Wennerström

Träffa stjärnagenten Nina Wennerström som haft både svenska stjärnor som Robin Söderling och världsettor som Jelena Jankovic som klienter. Hör Nina tala om intressanta vinklar av förhandling som förtroende, timing och på köpet får ni en gnutta glamour. Nina är dessutom högaktuell eftersom hon precis klarat hockeyagentlicensen och blivit Sveriges första kvinnliga hockeyagent.

26 april – Förhandla med maffian, Lena Apler

Lena Apler har två år i rad blivit utsedd till årets kvinnliga entreprenör i Sverige. Hon har grundat och byggt upp Collector och Collector Bank. Missa inte att ta del av Lenas bästa förhandlingstips, hennes syn på Panamaskandalen och hur hon hamnade öga mot öga med den italienska maffian.

19 april – Entreprenörens strid mot drakarna, Alexander Hars

Vad gör man som entreprenör när de stora drakarna knackar på dörren? Hur förbereder man sig för en förhandling och inte minst; skall man lägga första budet? Möt superentreprenören Alexander Hars i ett spännande samtal om hans två ”exitar”, samt resan kring det.

11 april – Tystnaden, Tobias Hysén

Om konsten att förhandla genom att vara tyst och hur detta tog Hysén från Shanghai tillbaka till Göteborg. Möt Tobias Hysen i ett öppenhjärtigt samtal om allt detta och även hur man förhandlar till sig dubbla matchbonusar i Kina.