Gillar du förhandlingar? Då är Förhandlingspodden något för dig.

Tillsammans med aktuella gäster får vi höra om spännande case och gästernas bästa förhandlingstips. Programledare är advokat Carl Fhager, MAQS Advokatbyrå, som ägnat halva sitt liv åt att skriva och förhandla olika avtal.

Har ni frågor om förhandling eller tips på gäster så tveka inte att kontakta Carl på forhandlingspodden@maqs.com

Du lyssnar på podden via din podd-app i telefonen. Finns även på Spotify.

Länk till itunes

Avsnittsguide

Säsong 9

19 maj – Framgångsrik handel post-corona, Albin Johansson
Albin Johansson är medgrundare och vd för AxelArigato. Det spännande och snabbväxande modeföretaget som alltid verkar ligga rätt i tiden. Albin berättar i Förhandlingspodden hur han tror att man måste jobba för att driva framgångsrik handel i framtiden. Vi går igenom strategier och framtidsspaningar för butiker, återförsäljare och e-handel. Ett oerhört lärorikt och inspirerande avsnitt.

21 april – Bli en vinnare!, Susanne Pettersson
Susanne Pettersson är mental coach och rådgivare. 2018 blev hon utsedd till årets kvinnliga talare och hon har även varit mental tränare inom elitidrotten under många år, bland annat i Malmö Redhawks.
Susanne lär dig att sätta ihop ett vinnande team – vilka är de avgörande faktorerna? Och därefter, hur ska du och ditt team agera för att prestera som bäst när det gäller som mest?

17 april – Rekonstruktion?, Mats Romell
Hur ska man agera när pengarna på kontot sinar Vad innebär en rekonstruktion av respektive konkurs. Hur ska man agera för att skydda sina rättigheter men också hitta lösningar när en kund eller en leverantör hamnar i ekonomiska svårigheter. Tillsammans med advokaten Mats Romell på MAQS Advokatbyrå försöker vi reda ut alla dessa svåra frågor.
Förhandlingspodden fortsätter släppa avsnitt på fredagar på Coronatemat med förhoppningen om att bidra med kunskap i en utmanande tid. Hör gärna av dig om du har önskemål kring kommande avsnitt.

14 april – Mentala strategier inför en förhandling, Christer Olsson

Christer Olsson utsågs till årets talare 2019, men han är även coach för många framstående företagsledare, organisationskonsult, entreprenör och mycket mer. Christer kan som få personer uttrycka komplexa frågor på ett enkelt sätt. I detta avsnitt ska Christer lära oss otroligt viktiga moment av en förhandling. Hur hanterar man stress och press? Hur når man sin fulla potential? Hur förhandlar man så smart man kan? Lyssnar på detta avsnitt så kommer du garanterat ut 30 minuter senare som en bättre förhandlare.

3 april – Oro skapar kreativitet, Patrik Arnesson

Patrik Arnesson är vd på Forza Football. De har en app som rapporterar fotbollsmatcher. Och nu spelas inga fotbollsmatcher. Hur ska man agera för att inte få panik och ge upp? Hur skapar man kreativitet och kommer ur krisen som vinnare? Patrik Arnesson har en unik förmåga att se möjligheterna. Låt dig smittas av detta!

31 mars – Så blir du en vinnare på Brexit, Lars Karlsson

Lars Karlsson är en av Sveriges främsta experter på Brexit. Han är vd på KGH, men har tidigare varit överdirektör på Tullverket och även rådgivare till både Europaparlamentet och det brittiska parlamentet i Brexitfrågan. Lars berättar vad Brexit egentligen är och hur man bör förbereda sig som företagare. Och inte minst viktigt, vilka möjligheter finns det med Brexit? Slutligen ger Lars en unik inblick bakom kulisserna och avslöjar både Boris Johnsons och Theresa Mays starka och svaga sidor som förhandlare.

27 mars – Hantera anställda i Coronatider!, Lars Lövgren

Vi går igenom de frågor som uppkommer kring anställda med anledning av Corona. Vilket ansvar har jag som arbetsgivare för hur de anställda mår i dessa tider? Får jag hindra en anställd som vill resa till Italien? Hur fungerar reglerna kring korttidspermittering? I detta avsnitt träffar vi Lars Lövgren, advokat och expert på arbetsrätt på MAQS. Lars ger svaren på detta och mycket mer i ett matnyttigt avsnitt i tider där information är bättre än spekulation.

24 mars – Megadeals, Christopher Engman

Christopher Engman har specialiserat sig på de stora affärerna, sk megadeals. Han har skrivit böcker på temat, men är därutöver serieentreprenör och investerar i många bolag. Christopher berättar i Förhandlingspodden hur man strukturerar en megadeal, hur man förbereder förhandlingen, hur du får alla – både på din och motpartens sida – med dig så att man kan ta affären i mål. Detta och mycket annat matnyttigt i detta lärorika avsnitt.

20 mars – Hantera rädsla i Coronatider, Christer Olsson
Hur ska man hantera sin och andras rädsla? Vilka mentala strategier kan man använda för att se framåt och uppåt? Hur ska man som företagare hantera personal och sitt företag? Vilka mekanismer är det som gör att vi hamstrar just toapapper? Otroligt många tankar och känslor just nu. Vi träffar Christer Olsson, föreläsaren (Årets talare 2019), coachen, författaren och managementkonsulten i ett samtal om Corona. Christer ger er viktiga råd i svåra frågor.

17 mars – Affären bakom ditt stenskott, Anders Jensen

Anders Jensen är succédirektören som fått Ryds Bilglas att gå från 250 miljoner till 2 miljarder i omsättning. Anders berättar om hur affärsmodellen ser ut i bilglasbranschen, nycklarna bakom en framgångsrik tillväxt av bolag. Ryds har växt delvis genom förvärv. Anders Jensen går igenom vad som är de kritiska framgångsfaktorerna till att lyckas med ett förvärv. Och slutligen ska du få veta varför ett av Anders bästa råd är: Säg upp dig och kör!

13 mars – Corona; hur ska man agera som företag?, Carl Fhager
I ett avsnitt inspelat tillsammans med Linda Larsson och Göteborgspodden går vi igenom hur man kan agera som företagare i osäkra tider. Hur kan och bör man ta hand om sin personal, vad bör en riskanalys innehålla, hur hanterar man kunder och leverantörer. Vidare hanterar vi frågan om hur man ska se till att pengarna inte ska ta slut och vad man gör om så ändå sker. Och slutligen och viktigast. Detta är ju snart över. Vad händer?

10 mars – Vad kostar en tavla?, Mårten Castenfors

Första avsnittet av Förhandlingspodden säsong 9 gästas av Mårten Castenfors som är chef för Liljevalchs Konsthall. Han har även varit ansvarig för konsten inom Stockholmskommun, varit verksam som litteraturkritiker mm. En av de tyngsta personerna inom svensk konst och kultur helt enkelt. Mårten kommer att berätta vad som är nycklarna för den som vill lyckas och komma hela vägen med sitt konstnärskap. Dessutom får ni veta mycket annat såsom är konst en bra investering, hur vet man vad en tavla är värd och varför var Zlatan-statyn var en dålig idé från dag 1.

 

Säsong 8

20 december – Dramat i Hormuzsundet, Carl-Johan Hagman

Carl-Johan Hagman är vd på Stena Rederi. Och därmed hamnade han i händelsernas centrum när fartyget Stena Impero togs till fånga av Iran i Hormuzsundet. Carl-Johan, fartyget och dess besättning hamnade i centrum för en världspolitisk konflikt. Hur hanterar man en sån situation? Carl-Johan har dessutom en unikt lång erfarenhet av att bo och göra affärer i och med Japan och Korea. Så ni får även lära er allt om att förhandla med japaner och koreaner. 

21 november – Vindkraftens affärslogik!, Peter Wesslau

I detta avsnitt tar vi oss an det mycket spännande ämnet förnybar energi. Vi träffar Peter Wesslau som är vd för vindkraftsbolaget, Rabbalshede Kraft. Peter lär oss hur vindkraftsaffären fungerar. Vi går igenom allt från hur man vet på vilken mark det blåser bäst till hur lång livslängd ett vindkraftverk har. Missa inte detta avsnitt där ni lär er allt om framtidens energiförsörjning.

14 november – Förhandling med affären i fokus!, Olof Cato
En förhandling är ju egentligen bara början. Ofta. Sedan ska ju parterna börja göra affärer ihop och skapa verksamhet. Så hur genomför man affären på ett sådant sätt att den inte skadar den efterföljande affären. Hur är man snäll, men tuff, på samma gång. Kring dessa delikata problem utvecklar Olof Cato sina tankar. Olof är VD på det relativt nybildade investmentbolaget Formica Capital. Han berättar också vad som får honom att investera i bolag och använda de fyra miljarder han är satt att förvalta

6 november – Mina tre bästa förhandlingstips!, Carl Fhager
I detta avsnitt tar programledaren Carl Fhager själv hand om mikrofonen. Han delar med sig av sina tre bästa förhandlingstips och ger även en resumé av en väldigt bra bok på temat Förhandling.

23 oktober – Till havs!, Jonas Backman

Vad vet ni om Rederibranschen? Inte så mycket skulle jag tro. Det är en rätt anonym bransch som pågår ute till havs när övriga Näringslivet verkar på land. Samtidigt är det en helt central funktion i hela vårt samhälle. Jonas Backman, VD för Sirius Rederi AB och även styrelseledamot i Svensk Sjöfart, lär er om hur affärslogiken i rederibranschen fungerar. Hur funkar det när man köper ett fartyg för 400 miljoner i Kina. Och hur är det att förhandla med kineser Dessutom Jonas om Donsö. Denna märkliga lilla ö som vi bägge bor på, där 1 500 människor är i centrum för världens rederinäring.

15 oktober – När får man dra sig ur en förhandling?, Christina Ramberg

Christina Ramberg är Sveriges främsta expert på kommersiell avtalsrätt. Hon är professor vid Stockholms Universitet, författare, föreläsare, skiljeman och mycket mer. Det Christina Ramberg inte vet om kommersiell avtalsrätt är inte värt att veta. I avsnittet reder Christina ut en rad viktiga frågor. Vad händer när man förhandlar muntligt utan att skriva under något avtal, hur länge får man förhandla utan att dra sig ur och får man förhandla med flera parter samtidigt. Så missa inte ett fantastiskt matnyttigt avsnitt med Christina Ramberg.

8 oktober – Kan Eldröd förhandla med Skogsgrön?, Annika R Malmberg

Annika R. Malmberg är artisten, föreläsaren, författaren och kommunikatören som hjälper oss att förstå oss själva, varandra och inte minst samspelet oss emellan. Annika har under 22 år arbetat med det den färgskala som blivit så poppis på det senaste. Annika hjälper oss att förstå hur vi kan analysera varandra för att kunna göra bättre affärer. Dessutom ger Annika viktiga tips hur du behåller en framåtriktad energi i förhandlingen och även hur du hanterar låsningen. Avslutningsvis ger Annika de avgörande nycklarna till det som utmärker en framgångsrik förhandlare.

1 oktober – Var ska vi träffas?, Carin Kindbom

Carin Kindbom är vd och koncernchef på Svenska Mässan Gothia Towers och vem kan väl vara bättre lämpad att ge oss insikter i en synnerligen viktig fråga i alla förhandlingar. Var, när och hur ska vi ses? Vilka trender ser vi när det gäller hur vi reser, träffas och besöker varandra. Kommer det fysiska mötet stå emot digitalisering? Finns det en motsättning mellan hållbarhet och globalisering? Carin ska också fundera kring frågan, hur många torn ska Svenska Mässan bygga egentligen?

 

Säsong 7

 

23 april – Geniet!, Ernst Billgren

Geniet Ernst Billgren gästar Förhandlingspodden! Ernst Billgren är en av Sveriges mest kända nu levande konstnärer. Ernst berättar om sin syn på genialitet och konstnärskap. Vi går igenom tavlans resa från pensel till vägg, både rent faktiskt men även kommersiellt. Ernst har också en förhandlingsmetod som varit mycket lyckosam för honom. Missa inte detta speciella, häftiga avsnitt med konstnären och geniet Ernst Billgren.

16 april – Sitt Ner och Håll Käften!, Klas Hallberg

Sitt Ner och Håll Käften! Förhandlingspodden träffar supertalaren Klas Hallberg. Klas är tre gånger utsedd till årets talare och nyligen blev han rankad som en av världens nio bästa talare! Klas tar oss igenom talarbranschen och hur den funkar och dessutom spanar han in i framtiden – hur ska vi förhålla oss till en föränderlig värld? Vilka metoder behöver man ha för att komma framåt på bästa sätt? Ett avsnitt med mycket energi. Lyssna och därefter kan du pröva Klas metod Sitt Ner och Håll Käften!

9 april – Prins Carl Philips bröllopstårta, Mattias Ljungberg

Alla har väl någon gång varit på café, bageri eller konditori. I detta avsnitt träffar vi Mattias Ljungberg som driver Tössebageriet och även Mr Cake tillsammans med Roy Fares. Ni har sett honom i flera tv-program såsom Hela Sverige bakar och Det stora tårtslaget. Mattias berättar om hur affärerna funkar i cafébranschen. Vi ska också hantera den helt central frågan: kan man förhandla på ett konditori? Slutligen ska ni få reda lite på bakgrundsstoryn kring Prins Carl Philips häftiga bröllopstårta.

2 april – Konsten att göra en bra fastighetsaffär!, Hans Wallenstam

Hans Wallenstam är fastighetsmagnaten som sedan länge är vd för Wallenstam. Tillsammans med Hans ger vi oss in i fastighetsbranschen och diskuterar allt från den omdiskuterade Mipim-mässan i Cannes till hyresrättens framtid. Hans berättar hur man gör en fastighetsaffär på bästa sätt och spånar även kring vilket land i världen man ska investera om man är lite riskbenägen. Idrott, föreningsliv och sponsring behandlas också utifrån Hans långvariga och djupa engagemang i Pixbo Wallenstam.

26 mars – Modellbranschen bakom kulisserna, Mika Kjellberg

Träffa Mika Kjellberg, modellagent och grundare av agenturen Mikas. Mika har varit med sedan modellbranschen startade och sett den växa – och förändras. Mika tar oss med bakom kulisserna och berättar hur kända modeller, som Emma Wiklund och Victoria Silvstedt, byggt upp sina karriärer.

19 mars – Förhandla med elegans, Lars Wallin

Lars Wallin är stjärndesignern som tar fram spektakulära klänningar, kläder och smycken för många av våra mest kända kvinnor. Lars berättar om hur modebranschen fungerar, vart framtiden pekar och avslöjar även lite tankar om sina nya kollektioner. Vi får också veta hur det är att arbeta med kändisar, hur bygger man förtroende bland kungligheter och andra celebriteter. Slutligen ger Lars några vassa råd om hur man ska förhandla med stil. För mer info: www.larswallin.com

 

Säsong 6

 

18 december – Förhandla med Ronaldo, Jonas Eriksson

Jonas Eriksson är superentreprenören som blev fotbollsdomare och i den rollen blev han Sveriges bästa och genom tiderna mest meriterade domare. Sedan Jonas tröttnade på svågerpolitiken inom FIFA och slutade som domare i våras har han ånyo börjat som entreprenör och håller även väldigt uppskattade föreläsningar. Vill du veta hur man kan förhandla med en domare, hur en domarkarriär fungerar egentligen, hur det är att behandla Ronaldo som alla andra och lite till? Lyssna på avsnittet.

11 december – See your in court!, Annette Magnusson

Annette Magnusson är generalsekreterare för Skiljedomsinstitutet vid Stockholms Handelskammare och hon om någon har koll på det här med skiljeförfaranden. För det är ju så i en del förhandlingar, att alternativet till en uppgörelse är en process. Vad innebär en process inför en skiljenämnd? Vad kostar det? Och vad är skillnaden mot domstolsprocess? Kan och ska man använda verktyget medling? Välkomna till ett mycket matnyttig avsnitt där vi går lite mer på djupet kring alternativet process.

För den som önskar mer info om Svenska Skiljedomsinstitutet rekommenderas denna film som togs fram med anledning av Svenska Skiljedomsinstitutets 100-årsjubileum:

https://vimeo.com/205567614

https://sccinstitute.com/about-the-scc/scc-100-years/the-quiet-triumph

 

4 december – Västlänkens förkämpe, Johan Trouvé

Johan Trouvé är vd på Västsvenska Handelskammaren och Västlänkens förkämpe. Johan berättar för oss om varför han tycker den omdiskuterade Västlänken är en bra ide. Och även om hur så stora infrastrukturprojekt överhuvudtaget kommer till. Vem kommer med iden och hur går förhandlingen till. Detta och mycket annat i ett spännande avsnitt.

20 november – Förhandla alltid dagen före julafton, Torsten Jansson

Torsten Jansson startade New Wave Group i en källare i Dingle. Företaget är idag ett multinationellt börsföretag. Hur har denna resa varit möjlig? Torsten berättar om hur man behåller företagskulturen under en tillväxtresa. Som vd för ett världsomspännande företag har Torsten 150-200 resdagar, han ger sina bästa tips om hur man förhandlar i en internationell miljö och vi pratar särskilt om USA och Danmark. Dessutom ger Torsten sitt bästa förhandlingstips som är av det lite mer udda slaget. Missa inte detta avsnitt med Superentreprenören Torsten Jansson.

13 november – Älska ditt företag som din bebis, Susanne Birgersdotter

Susanne Birgersdotter är serieentreprenören och appdrottningen som både 2017 och 2018 nominerades till utmärkelsen Den mäktigaste kvinnliga grundaren i Sverige av Dagens Industri. Tillsammans med Susanne ska vi prata om hur mycket det kostar att bygga en app, och även hur man tjänar pengar på den. Vi kommer in på frågan om hur man både som investor och entreprenör ska tänka när det är dags för kapitalanskaffning och slutligen slår Susanne ett slag för en av sina hjärtefrågor. Kvinnligt entreprenörskap.

6 november – Om Annie Lööfs misstag, framtidens rådgivare och livet som författare, Per Schlingmann

Per Schlingmann är mannen som var hjärnan bakom Nya Moderaterna. Idag är han föreläsare, författare, rådgivare. Och mycket annat. Per har blicken mot framtiden och kommer med flera viktiga och relevanta spaningar. Hör honom även berätta om steget in i författarlivet, synen på näringsliv kontra politik, framtidens rådgivarroll samt mycket annat. Och såklart ger Per sin syn på Regeringsbildningen och vad han anser vara vissa överraskande misstag. 

3 oktober – Att förhandla med Gud, Susanne Rappmann

Det sägs ju att man ska känna sin motpart och veta hur man pratar med densamma. Så, vem är Gud och hur pratar med Gud? Varför finns det ondska i världen om Gud är god och allsmäktig. Och hur ska man sköta snacket med Sankte Per så man kommer till himlen och inte helvetet när man knackar på den dörren en dag. Biskopen Susanne Rappmann tar med oss på ett annorlunda avsnitt där vi lär oss att förhandla med Gud.

25 september – Bitch better have my money, Sofia Kacim
Hur ska man hantera millenials i förhandlingar och affärer? Hur skiljer sig deras syn på karriär och vardag? Sofia Kacim är expert på sk millenials och dessutom retorikexpert. Hon ger oss några handfasta tips på hur vi kan utveckla vårt sätt att kommunicera. Slutligen ger oss Sofia ett litet knep om vilken låt man ska lyssna på innan en löneförhandling.

18 september – Hur mycket kan man pruta på Elgiganten?, Niclas Eriksson

Träffa Niclas Eriksson, vd på Elgiganten. Niclas blev också utsedd till Handels mäktigaste 2017. I detta avsnitt ska ni få veta hur mycket ni kan pruta i en Elgigantenbutik, vilket som är bästa sättet att hantera mellandagsrean och mycket annat matnyttigt. Vi ska också gå igenom hur branschen förändras i tider av digitalisering samt höra mer detaljer om hur Elgigantens förvärv av Phonehouse gick till.

11 september – Vem blir Sveriges nya statsminister, Sören Holmberg

Professor emeritus Sören Holmberg kan allt om svensk politik och svenska val. Sören berättar för oss om hur förhandlingarna går till nu, vad vi har framför oss och han berättar även vem som blir Sveriges näste statsminister. Avslutningsvis diskuterar vi även hur demokratin mår just nu. Demokratin i Sverige råkar fira 100 år just i år.

 

Säsong 5

 

23 maj – Sommarhälsning

Då var det dags att avsluta säsong V av Förhandlingspodden. Totalt är vi nu uppe i 58 avsnitt av podden så ni har mycket matnyttigt att lyssna på i solstolen under semestern. I detta säsongsavslutande avsnitt sammanfattas de olika poddavsnitten från denna säsong.

Glad sommar och på återhörande!

15 maj – Carolas raseri, Mattias Göransson 

Mattias Göransson är mannen som har ritat om den svenska magasinsbranschen. Han startade Offside 1999 och Filter 2008 och berättar om nyckelfaktorerna för att skapa ett framgångsrikt magasin och om hur Offside och Filter förhåller sig till digitaliseringen i mediabranschen. Mattias berättar om sina erfarenheter av ryssar och avslutar med att berätta om vad som fick Carola att försöka stoppa en publicering i Filter.

8 maj – Lär dig tala som en operastjärna, Markus Schwartz

Markus Schwartz är operastjärnan som på sistone bland annat uppträtt på StockholmsOperan och GöteborgsOperan. Markus lär oss hur man utvecklar sin röst och förbereder sig för sitt föredrag eller sin förhandling. Mängder av konkreta tips i ämnet, allt från hur man tränar på sin andning till vilken frukt man ska äta för att rösten ska bli bästa möjliga dagen efter. Tänk hur mycket man använder sin röst men hur lite man egentligen tränar på den. Missa inte denna chans att få unika och väldigt användbara tips från en riktig expert.

1 maj – En fotbollstransfer bakom kulisserna, Patrick Mörk

Patrick Mörk är Sveriges mest erfarna fotbollsagent med över 30 års erfarenhet och flera hundra genomförda internationella övergångar. Tillsammans med Patrick tar vi en fotbollstransfer från a till ö. Varför vill en klubb ha en spelare, hur går sedan förhandlingarna till, medias roll och vi avslutar med läkarundersökning och signing. Missa inte chansen att komma bakom kulisserna på det man annars bara läser om i media.

24 april – Ett bastubad innan förhandlingen?, Marcus Risberg

Förhandlingspodden träffar Marcus Risberg, vd på Tallink Silja. Tillsammans med Marcus pratar vi om rederibranschen, hur ser affärsmodellen ut. Marcus är född i Finland, uppvuxen på Åland och sedan 20 år bosatt i Stockholm. Han är med andra ord väl lämpad att prata finsk-svensk förhandlingskultur. Ni får svar på frågorna hur man ska agera om en finne är tyst, ska man babbla eller vara lika tyst. Och ska man sätta sig med motparten i bastu innan förhandlingen?

17 april – Spelet bakom kulisserna på flygplatsen, Charlotte Ljunggren 

Charlotte Ljunggren är flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport. Charlotte berättar om hur en flygplats bygger sin affärsmodell. Ni får också veta varför man får bussgate med ett flygbolag medan ett annat flygbolag får bästa position på flygplatsen. Och kanske undrar ni varför vissa flyglinjer startas och andra inte. Charlotte berättar om spelet bakom luftvägarna. 

10 april – Att förhandla i Kina, Maria Hemberg 

Maria Hemberg är chefsjurist för Volvo Cars. Hon är dessutom sekreterare i Volvos styrelse och styrelseledamot i Sweden-China Trade Council. Det är med andra ord en riktig tungviktare som gästar Förhandlingspodden och delar mig sig av sina kunskaper och erfarenheter. Missa inte att ta del av detta avsnitt där Maria lär oss att förhandla, göra affärer och skriva avtal i Kina. Hon berättar dessutom om hur det är att genomföra de mycket stora och komplexa affärer som hon ansvarar för i sin roll på Volvo.

3 april  – Vad är e-sport – egentligen?, Alexander Hallberg

I detta avsnitt av Förhandlingspodden träffar vi E-sportförbundets ordförande Alexander Hallberg. Alexander berättar om vad e-sport är, hur det är organiserat och likheter respektive skillnader mot ”vanlig” sport. Vi går också bakom kulisserna och reder ut vilka affärer som sker och hur de går till i e-sportvärlden. Slutligen berättar Alexander om den allmänna förhandlings- och affärskulturen inom e-sporten. Hur ska ett företag eller en entreprenör agera om man vill gå in på den scenen.

27 mars  – Tyst diplomati, Martin Schibbye

Martin Schibbye satt tillsammans med sin kollega Johan Persson 438 dagar i etiopiskt fängelse. I Förhandlingspodden ger han sin syn på vilket mod som krävs för att genomföra ett sådant uppdrag, hur man samarbetar under extrema omständigheter och slutligen hur man återhämtar sig efter avslutat uppdrag. Vi pratar också om tyst diplomati, den förhandlingsstrategi som användes från den svenska regeringens sida för att Martin och Johan skulle släppas. Martin analyserar också Dawit Isaak-fallet där också tyst diplomati är den väg som används. Martin driver idag sin journalistik på www.blankspot.se Martin Schibbye och Johan Persson har också startat en fond (Kalityfonden) till stöd för fängslade journalister och fotografer. Ni finner den på www.kalityfonden.se.

20 mars  – Självkörande bilar och fulla kineser, Stefan Tilk

I detta avsnitt av Förhandlingspodden träffar vi Nevs vd Stefan Tilk. Stefan berättar hur det är att driva bolag i automotiveindustrin i dessa tider av mycket stor förändring. Hur mycket mer kostar det att bygga en elbil? Kommer vi att få se självkörande bilar ta över i en framtid. Dessutom berättar Stefan om sina erfarenheter av att göra affärer i Kina – Nevs har ju mycket av sin verksamhet där. Avslutningsvis berättar även Stefan om sina tankar kring GAIS där han är nyinvald styrelseledamot.

13 mars – Knark i rockärmen, Johan ”RedTop” Larsson

Johan ”RedTop” Larsson är mannen bakom nya Pustervik, Rocklubben vid Järntorget i Göteborg. Han har också många års erfarenhet av att arrangera klubbar och konserter. Johan berättar om hur man får ihop ekonomin kring en konsert och bjuder på några framgångsfaktorer för att driva en rockklubb på bästa sätt. Slutligen ska vi få sanningen bakom förhandlingarna med alla vanliga och ovanliga artister. Vad svarar Johan egentligen när han får ett krav på att det ska finnas knark backstage. 

6 mars – Köpcentrats framtid, Louise Bergqvist

Idag ska vi bege oss in i köpcentrumens förlovade land och träffa en som är mycket väl lämpad att prata om detta, nämligen Louise Bergqvist på det internationella köpcenterföretaget Unibail Rodamco. Där har Louise haft lite olika roller – hon har varit centrumchef för Täby Centrum, centrumchef för Nacka Forum och hon var också centrumchef när Mall of Scandinavia utvecklades och nu är hon leasing manager för både Mall of Scandinavia och Täby Centrum. Så att Louise vet vad hon pratar om.

Vi ska prata lite allmänt om köpcentrum, hur går det egentligen? Det talas om en förestående kris för den fysiska handeln och för köpcentrum. Stämmer det? Hur ska köpcentrumen möta detta hot. Med Louise pratar vi också allmänt om förhandlingar med hyresgäster i ett köpcenter.

27 februari – En svit på Grand Hotel, Ann-Marie Skarp

I veckans avsnitt av Förhandlingspodden träffar vi den färgstarka förlagsdirektören Ann-Marie Skarp. Ann-Marie grundade Piratförlaget 1999, då hon bröt sig loss från Norstedts Förlag, och har sedan dess varit en förnyare i branschen. Vi pratar om bokbranschens utveckling i en digitaliserad värld. Förhandlingar med författare berörs också, liksom vilken roll författarnas agenter spelar i de förhandlingarna. Ni får också svaret på frågan hur en författare ska göra för att förhandla sig till en svit på Grand Hotel. 

20 februari – Svåra fransmän och digital omställning, Kristina Lindhe

Här är säsong 5 av Förhandlingspodden! Vi inleder starkt med Kristina Lindhe som är VD och grundare av Lexington. Bolaget har växt från en idé i Kristinas huvud till att idag finnas i över 20 länder. Kristinas har också vunnit många priser för sitt ledarskap. Med Kristina pratar vi om hur man ska manövrera i det nya digitala landskapet. Hur ska man utveckla sina egna butiker, jobba med återförsäljare samt online. Vi ska även få veta varför Kristina inte gillar att förhandla med fransmän.

 

Säsong 4

 

12 december – Livet på andra sidan Bron, Andreas Andersen

Andreas Andersen är vd på Liseberg och pratar om hur affärerna går till i Tivolivärlden. Hur mycket kan du egentligen förhandla i kassan när du ska köpa ditt åkhäfte? Vi pratar också om varför danskar är som de är vid förhandlingsbordet och slutligen ska vi få höra Andreas berätta öppenhjärtigt om hur det var att komma till Göteborg med ambitionen att inte ha någon relation med de du gör affärer.

5 december – Afrikas sol, Sam Manaberi

Vi träffar Sam Manaberi, vd och medgrundare till Trine. Bolaget som finansierar och möjliggör för solentreprenörer att skapa en bättre elförsörjning i Afrika. Podden berör det goda företagandet och en eventuell motsättning med vinstintresset. Också frågan hur denna typ av företagande påverkar förhandlingar. Afrikansk affärskultur och förhandlingsteknik berörs också liksom vikten av att kramas i förhandlingar.

27 november – Från Sportchef till Entreprenör, Håkan Mild

Håkan Mild, Trollhättans stolthet, övergick efter en elitkarriär med bland annat VM-brons i USA 1994 till en sportchefsroll i IFK Göteborg. Sedan ett antal år tillbaka är Håkan verksam i näringslivet i olika roller. Vi pratar om galna förhandlingar under sportchefstiden, men även om den intressanta jämförelsen mellan förhandlingar och affärsklimat i sportvärlden och näringslivet. Och vi talar om vad respektive sida kan lära av den andra

14 november – Supernannyn lär dig förhandla med barn och tonåringar, Anna-Karin Wyndhamn

Anna-Karin Wyndhamn är Supernannyn i TV 3:s programserie där hon kliver in och skapar ordning i kaotiska familjer. Anna-Karin berättar om hur du ska kommunicera med små barn samt ger svaret på frågor om mutor är effektivt etc. Vi pratar även om tonåringar och hur du ska sätta regler, hantera skärmberoende etc. Ur sin roll som pedagog ger även Anna-Karin några kloka ord hur man ska agera i en förhandling. 

7 november – Förhandla som en trollkarl, Brynolf & Ljung

Brynolf & Ljung är trollkarlarna har slagit hela världen med häpnad med sin härliga magi som bygger mycket på perception, minne och alternativa fokuspunkter. Vi ska få lära oss lite om deras hemligheter samt prata om vilka möjligheter man har att översätta deras unika kunskaper in i en kommersiell förhandlingssituation. Detta avsnitt är en livepodd inspelad under en konferens med MAQS Advokatbyrå i Båstad. 

 

Säsong 3

 

13 juni – Öga mot öga med Saddam Hussein, Jan Eliasson

Träffa Jan Eliasson, mästerförhandlaren och diplomaten, som har titlar som ordförande för FN:s generalförsamling, Sveriges utrikesminister och vice generalsekreterare för FN på sitt CV. Jan berättar om sina fyra framgångsfaktorer för en lyckad förhandling. Receptet kommer kryddat med massor av fantastiska anekdoter såsom episoden när han satt öga mot öga med Saddam Hussein och en slarvig översättning av tolken skapade en väldigt otäck stämning.

Det extralånga avsnittet med Jan Eliasson är också avslutningen på säsong III av Förhandlingspodden. Någon gång när kräftskivorna tagit slut och höstregnet börjar piska mot rutorna kommer vi tillbaka med säsong IV. Till dess hoppas vi att ni alla får en skön sommar då ni hinner ta del av avsnitt som ni kanske missat, tipsar vänner och bekanta om podden samt går in och gör en trevlig review i Itunes/Podcaster.

Trevlig sommar!

6 juni – Förhandla dig lycklig, Micael Dahlén

Träffa Handelsprofessorn Micael Dahlén som tar med oss på en svindlade resa om hur du blir mer kreativ, vad som krävs för att göra bra affärer i en ny tid och slutligen hur man ska göra för att en förhandling ska avslutas med en känsla av att alla är nöjda.

30 maj – Om musikavtal och mycket annat, Laila Bagge 

Laila Bagge är känd från bland annat Idol och hon har gedigen kunskap och mycket stor erfarenhet av musikbranschen. I senaste avsnittet av Förhandlingspodden guidar hon oss igenom affärerna och avtalen där. Men Laila har många strängar på sin lyra – hon har bland annat startat flera företag och hon berättar hur man tar sin idé från ord till handling och ger oss också sina bästa förhandlingstips.

23 maj – Konsten att maximera sin bostadsaffär, Niklas Berntzon

Träffa stjärnmäklaren Niklas Berntzon från Stockholm Eklund New York. Niklas går från a till ö i hur du ska agera för att få ut maximalt av din bostadsaffär – när ska till exempel visning ske och bör köket repareras före eller efter affären?

16 maj – Konsten att förhandla med tyskar, Marion Ehmann

Marion Ehmann är tysk advokat, som har varit svensk advokat och som idag är verksam som coach & föreläsare. Marion berättar om sin syn på svensk konflikträdsla och hur man hanterar detta i förhandlingssituationen. Marion ger också grunderna i vad man ska tänka på när man förhandlar med tyskar.

9 maj – Om företagsförvärv och dataspelsbranschen, Fredrik Wester

Fredrik Wester är vd och storägare i spelföretaget Paradox Interactive – succéföretaget som gått från sju till 200 anställda under hans ledning. Fredrik berättar om hur han köpte in sig i företaget 2003 och vad man kan tänka på om man får en sådan möjlighet. Han går igenom hur man maximerar utfallet av ett företagsförvärv och hur han lägger upp sin förhandlingsstrategi på ett sätt så alla blir nöjda. Fredrik berättar också om hur gamingbranschen funkar, varför Minecraft blev en så makalös succé samt ger oss lite framtidsspaningar.

2 maj – Stjärnarkitektens råd till husbyggare, Gert Wingårdh

Stjärnarkitekten Gert Wingårdh ses av miljoner svenskar i succeprogrammet Husdrömmar. I Förhandlingspodden berättar Gert vad man skall tänka på när man går in i ett husprojekt. Gert berättar även hur det går till att anlita en arkitekt och vad det kostar att få ett Wingårdh-ritat hus. Avsnittet spelades in i Villa Hansson, den första villan som Gert ritade för snart 40 år sedan.

17 april – Förhandlingar med facket, Evelina Lindgren

Träffa supertalangen Evelina Lindgren. VD för emballageföretaget aPac AB. Evelina blev bland annat utsedd till årets unga vd 2015 och i Förhandlingspodden berättar hon om förhandlingar i olika arbetsrättsliga situationer, det vill säga löneförhandlingar, förhandlingar med facket och så vidare. Evelina berättar också om hur hon ser på låsta situationer i förhandlingar och hur man gör för att lösa upp dessa. Slutligen berättar Evelina om hennes sätt att träna upp sitt tålamod, vilket ju onekligen kan vara viktigt i förhandlingar.

10 april – Med eller utan alkohol?, Moa Gürbüzer

Träffa grundaren av MRG Wines, Moa Gürbüzer. Moas företag producerar exklusiva alkoholfria viner och champagner. Tillsammans med Moa skall vi lära oss hur affärerna i vinbranschen går till, hur det är att förhandla i Dubai och Japan och sist men inte minst få lyssna till Moas vision: med eller utan alkohol.

4 april – Förhandlingar i filmens värld, Anders Nilsson

Träffa regissören, manusproducenten och klipparen Anders Nilsson. Mannen bakom bland annat Johan Falk och Noll tolerans. Anders berättar om hur förhandlingarna går till kring en filmproduktion, hur man ”blir av med” en rollkaraktär när förhandlingar bryter samman med skådespelaren dagen före inspelning. Anders berättar även för oss hur man skapar en skön förhandlingsscen på film samt ger oss några nedslag bland förhandlingsscener i filmhistorien. Annorlunda och väldigt roligt avsnitt!

28 mars – E-handels Zlatan, Pär Svärdson

Träffa Pär Svärdson, eller e-handels Zlatan som han också har kallats efter sina fantastiska framgångar med att bygga e-handelsföretag. Pär byggde först upp och sålde av Adlibris och har nu byggt upp Apotea. Pär berättar om formeln för framgång på nätet, hur han bygger en kultur av kostnadsmedvetenhet i sina företag samt vilka lärdomar han drog av förhandlingarna kring försäljningen av Adlibris.

21 mars – Att förhandla i förändringm, Maria Rankka

VD:n för Stockholms Handelskammare, Maria Rankka, kommer till podden och berättar hur det är att driva och förhandla i ett intensivt förändringsarbete. Maria har även gedigen erfarenhet som nära medarbetare till Carl Bildt och f.d VD för Timbro. Hon berättar om sin syn på förhandlingar i politikens värld, både nationellt och internationellt.

14 mars – Konsten att tjäna pengar på media, Douglas Roos 

Träffa superentreprenören Douglas Roos som var en av de första som attackerade det svenska spelmonopolet när han tog Ladbrokes till Sverige. Idag är han grundare av Nyheter24-gruppen som utmanar de etablerade aktörerna i den tuffa mediebranschen. Douglas och Calle diskuterar också det intressanta ämnet om när och hur man skall köpa advokattjänster.

7 mars – Mord eller Förhandling?, Viveca Sten 

Möt deckarförfattarinnan och förhandlingsexperten Viveca Sten som är veckans gäst i Förhandlingspodden. Viveca är ju inte bara författare utan har även mångårig erfarenhet som bolagsjurist i stora bolag som Posten och SAS. Dessutom har hon skrivit en bok i Förhandlingsteknik (Förhandla i affärer, 2003) och hon håller många föreläsningar i ämnet. Tillsammans med Viveca går vi igenom intressanta aspekter av förhandling som exempelvis hur man hanterar låsta situationer samt den ruskigt effektiva metoden med hypotetiska frågor.

28 februari – Konsten att lägga första budet, Mikael Pawlo

Mikael Pawlo är investeraren, styrelseproffset och grundaren till Mr Green. Numera driver han start up-bolaget Red Flag. Tillsammans med Mikael går vi på djupet med förberedelsestadier, vi lär oss principen om re-anchoring och får höra om gåsleverförhandlingen som urartade.

22 februari – Kim Källströms återkomst, Bosse Andersson 

Djurgårdens sportchef berättar, från början till slut, hur förhandlingen gick till när Kim Källström gick från Grasshoppers till Djurgården. Bosse berättar också om det snöpliga slutet på Gustav Engvall-övergången, samt ger en bild av sin egen arbetssituation kring att skaffa en eventuell ny anfallare till Djurgården. 

21 februari – Lär dig fynda på rean, Meg Tivéus

Meg Tivéus har en lång cv – chef inom detaljhandeln på NK och Åhléns, senare vd för statliga Svenska Spel och numera styrelseproffs och föreläsare. Meg berättar om hur det är att agera i den politiska miljön, hur förhandlingarna går till på ett varuhus samt hur du kan förhandla på bästa sätt när du shoppar. Hon höjer också ett varningens finger och berättar om hur du ska förhandla för att inte gå på nitar i IT- och byggbranschen.

14 februari – Att löneförhandla på framtidens arbetsplats, Bob Jelica

Bob Jelica har erfarenhet från att arbeta på Saab och Ericsson, men har också varit chef på snabbväxande bolag som Spotify och Football Addicts. Avsnittet är ett specialavsnitt. Inspelat live på Gaius, arbetsmarknadsmässan för jurister. Bob berättar om hur man skall löneförhandla, både som arbetsgivare och arbetstagare. Han berättar också vad som är nycklarna till att skapa framtidens arbetsplats och högpresterande team. Vad är nyckeln till att skapa en arbetsplats där alla vill jobba gratis?

 

Säsong 2 

27 december – Konsten att läsa andras tankar, Henrik Fexeus

Vem vill inte veta hur motparten tänker i en förhandling. I detta häftiga avsnitt lär tankeläsaren Henrik Fexeus er allt om detta, och lite till. Ni får även veta hur ni ska göra för att en motpart ska gilla er och hur man gör för att skapa förtroende.

20 december – Hotellmagnaten lär dig köpa hotell, Carl Lundgren

Vem när inte drömmen om att driva ett pensionat i Italien på karriärens höst? Carl Lundgren och hans partner i ESS Hotell har tagit den drömmen ett steg vidare och är i dag en stark aktör i hotellbranschen. Hör Carl berätta om den första naiva förhandlingen när ESS köpte Falkenbergs Strandbad, hur det är att göra affärer med Percy Nilsson samt sanningen bakom rumspriserna på booking.com.

13 december – Så syns dina affäret i media, Simon Strand

PR-oraklet Simon Strand lär er allt om förhandlingar och media. Hur ska man göra om en mediakris uppstår under en förhandling och hur maximerar man PR-utfallet när affären väl är gjord. Simon ger er även sin syn på varför Pilotstrejken så totalt havererade.

6 december – Charmad till en dålig förhandliing, Elaine Eksvärd

Elaine Eksvärd berättar hur man gör ett bra första intryck, vilket kroppsspråk du ska ha när du lämnar det där viktiga budet och hon hjälper oss även att hantera olika härskartekniker under en förhandling på rätt sätt.

28 november – Den snälle Varvsgeneralen, Bo Edsberger

Träffa Göteborgsvarvets chef Bo Edsberger som berättar om affärerna kring ett av världens största löparevenemang. Hör hur Varvet gör för att få de bästa afrikanerna till start, varför Varvet har startat ett mudrun och sist men inte minst varför Bosse är en så snäll kille när det skall förhandlas.

21 november – Bankernas värsta fiende, Bert Karlsson

Hör Bert Karlssons syn på affärerna kring asylboendena, hur musikbranschen ser ut nu och i framtiden, om politiska förhandlingar och hur han använder arrendelagen för att köra med bankerna. 

14 november – Förhandla som en bonde, Märta Jansdotter

Träffa superentreprenören Märta Jansdotter, vd på Gröna Gårdar. Märta berättar om hur förhandlingar går till på landet och inom jordbruket. Hon tar oss med på köttbitens resa från bondgård till köttdisk och förklarar även hur hon ser på köttindustrins framtid. Slutligen berättar Märta vad som händer om man tar på sig kostym när man skall förhandla på en bondgård.

7 november – Risvinets förskräckelse, Mikael Stahre

Veckans gäst i Förhandlingspodden är fotbollstränaren Mikael Stahre. Han tar med er bakom kulisserna och ger en unik inblick i hur det är att verka och göra affärer i Kina. Dessutom avslöjar Mikael hur man undviker att bli berusad under kinesiska middagar.

25 oktober – House of Cards – i verkligheten, David Lega (kd)

Träffa toppolitikern David Lega (kd) om politiska förhandlingar. Hör hur media kan spela en viktig roll i förhandlingar, hur man å ena sidan pucklar på varandra i talarstolen och nästa stund förhandlar samt varför politiska förhandlingar inte alls handlar om att komma överens.

18 oktober – Silicon Valley suger!, Patrik Arnesson

Forza Footballs Patrik Arnesson berättar om hur det är att förhandla med danskar, engelsmän och amerikaner. Missa inte heller Patriks tre bästa förhandlingstips samt hans enkla, krassa syn på Silicon Valley – det suger!

Patrik är Forza Footballs 30-årige vd och medgrundare. Uppvuxen i Göteborg, men numera växlar han sitt boende mellan Göteborg och Stockholm.  

10 oktober – Dina största misstag som förhandlare!, Johan Lagerbielke

Johan Lagerbielke är en av Sveriges främsta experter inom förhandlingsteknik. Han är forskare och föreläsare och kommer med grymma tips på hur du skall agera som förhandlare. Tillsammans med Johan tar vi oss igenom de tre största misstagen man kan göra som förhandlare. Vi tar en förhandlingsprocess från A till Ö. Slutligen skall ni få veta varför ni absolut inte skall argumentera under en förhandling.

4 oktober – Mourinhos gräs, Affe Akbari 

Hur hamnade Zlatans debutmatch för Manchester United på Ullevi i Göteborg? Träffa superentreprenören Affe Akbari som ligger bakom många av de evenemang som sticker ut allra mest. Hör om hur Affe förhandlar, utan att förhandla, och gräsets enorma betydelse när man förhandlar om Supermatcher med lag som Real Madrid och Manchester City.

 

Säsong 1

31 maj – Stridsflygsförhandlingar och andra komplexa affärer, Tomas Lundin

Träffa superförhandlaren Tomas Lundin. Tomas är senior affärsförhandlare på Saab och har förhandlat hela sitt liv. Tomas pratar om hur man genomför komplexa affärsförhandlingar och berättar om vikten av relationer även i stora affärer där statschefer är inblandade.

Tomas var också djupt inblandad i affären när Saab sålde 36 Jas-plan till den brasilianska staten och vi kommer få höra hur den förhandlingen gick till – en av de största förhandlingarna som någonsin genomförts med svenska intressen.

23 maj – Att förhandla i världen, Palle Stenberg

Möt jeanskungen Palle Stenberg, vd på Nudie Jeans, som berättar hur det är att förhandla i världens alla hörn – från Japan i öst till USA i väst. Palle tar också ett kraftfullt ställningstagande i Nato-frågan och sist men inte minst skall vi få veta varför Tommy Hilfiger ville köpa Nudie Jeans – och vad Palle svarade. 

17 maj – Förhandling med livet som insats, Klas Friberg

Hur värderar man i en situation när liv ställs mot varandra? Polischef Klas Friberg berättar om hur det är att förhandla i gisslan- och kidnappningssituationer. Han var högste chef för Fabian Bengtsson-ärendet och kommer släppa nya och tidigare inte kända uppgifter om fallet. Avslutningsvis kommer Klas att svara på frågan om polisen kan tänka sig att förhandla med kriminella gäng.

10 maj – Spotifygrundarnas kaxiga förhandlingsknep, Staffan Helgesson

Möt en av Sveriges tyngsta riskkapitalister, Staffan Helgesson på Creandum. Staffan berättar om sin syn på förhandlingar och delar med sig av några sköna stories – bland annat Spotifygrundarnas häftiga grepp när Creandum skulle investera i bolaget. Hör dessutom Staffans syn på affärsmän inom idrotten.

3 maj – Förtroende, timing och en gnutta glamour, Nina Wennerström

Träffa stjärnagenten Nina Wennerström som haft både svenska stjärnor som Robin Söderling och världsettor som Jelena Jankovic som klienter. Hör Nina tala om intressanta vinklar av förhandling som förtroende, timing och på köpet får ni en gnutta glamour. Nina är dessutom högaktuell eftersom hon precis klarat hockeyagentlicensen och blivit Sveriges första kvinnliga hockeyagent.

26 april – Förhandla med maffian, Lena Apler

Lena Apler har två år i rad blivit utsedd till årets kvinnliga entreprenör i Sverige. Hon har grundat och byggt upp Collector och Collector Bank. Missa inte att ta del av Lenas bästa förhandlingstips, hennes syn på Panamaskandalen och hur hon hamnade öga mot öga med den italienska maffian.

19 april – Entreprenörens strid mot drakarna, Alexander Hars

Vad gör man som entreprenör när de stora drakarna knackar på dörren? Hur förbereder man sig för en förhandling och inte minst; skall man lägga första budet? Möt superentreprenören Alexander Hars i ett spännande samtal om hans två ”exitar”, samt resan kring det.

11 april – Tystnaden, Tobias Hysén

Om konsten att förhandla genom att vara tyst och hur detta tog Hysén från Shanghai tillbaka till Göteborg. Möt Tobias Hysen i ett öppenhjärtigt samtal om allt detta och även hur man förhandlar till sig dubbla matchbonusar i Kina.