En podd för dig som vill veta mer om franchise och för dig som redan vet allt. Varje avsnitt gästas av en person med intressanta infallsvinklar på franchise, kedjor och handel.

Programledare är Karin Kisker och Annika Westlund från FranchiseNet, och Mango Kask och Bo Sjöholm, advokater vid MAQS Advokatbyrå.

Du lyssnar på podden via din podd-app i din mobiltelefon.

Länk till itunes

 

Avsnittsguide

Säsong 3

 

10 januari 
Christina Richter – 34 år med McDonald’s från extrajobb till restaurangägare

Christina Richter är franchisetagare i McDonald’s och driver nio restauranger i Skåne och södra Halland. Christina har arbetat i 34 år i McDonald’s organisation varav de senaste 13 åren som franchisetagare. Christina berättar om resan fram till idag och hur hon lyckas få sina medarbetare att trivas och stanna länge hos henne, men också vilken som är hennes favorit på menyn. Christina berättar också om den nya produktionslinjen som introduceras i kedjan. Snart kommer hamburgaren att tillverkas efter beställningen – inte före.

 

Säsong 2

 

27 december
Ramona Byrö – Franchisetorget, mötesplatsen för nya relationer

Ramona Byrö, vd på Franchisetorget, är gäst i Franchisepodden. Franchisetorget är en fysisk mötesplats som reser runt i landet och marknadsför franchise och hjälper franchisetagare att hitta franchisegivare. Ramona berättar om sitt arbete med Näringsdepartementet och om hur hon skapade det årliga fackeltåget i Uddevalla som nu har blivit en tradition.

 

13 december
Tomten – Den bäst bevarade franchisehemligheten

Dagens gäst i Franchisepodden är Tomtefar, VD för Tomten AB. Tomten är en av världens största franchisekedjor, men ändå är det få som vet att den drivs på franchisebasis. Vi får höra Tomtefar berätta om vikten av ett bra Tomterättsavtal, den ökade internationella konkurrensen, men även om den kommande semestern med familjen på den karibiska ön St. Lucia. Tomtefar gör även ett sensationellt avslöjande om varifrån Tomten egentligen kommer.

 

28 november
Anders Lindgren – Om Itrims framgångar, utlandsexpansioner och lite bastubad

Dagens gäst i Franchisepodden är Anders Lindgren, en av grundarna till Itrim. Itrim är en kedja med träningsanläggningar som erbjuder ett program för varaktig viktminskning genom en kombination av motion, mat och motivation. Kedjan startades 2003 och vi får höra om Itrims internationella xt, men också om Anders andra intressen, allt från samhällsengagemang till ishockey och bastubad.

 

15 november
Johan Rosenblom – två nya Starbucks varje dag, året runt

Dagens gäst i Franchisepodden är Johan Rosenblom som är Sverigechef för Starbucks. Starbucks har sedan 1989 öppnat i snitt två butiker varje dag året runt. Johan berättar om Starbucks smått otroliga expansion, om planerna för Sverige och om kedjans arbete för att hjälpa kaffebönder i producerande länder.

 

31 oktober
Jonas Arnberg – HUI Resarch, mer än Årets julklapp

Dagens gäst är Jonas Arnberg VD HUI – Handelns utredningsinstitut. Jonas kommer berätta om e-handelns explosionsartade frammarsch, som kommer förändra butikerna tillvaro. Jonas kommer också berätta om franchisebarometerns värde för franchise-Sverige. Vi har också ställt frågan till Jonas vad som blir årets julklapp. 

 

18 oktober 
Gunnar Selheden – BNI, världens största affärsnätverk

Gunnar Selheden, VD för BNI, är dagens gäst. BNI är ett internationellt nätverk med 8000 grupper i 73 länder och 220 000 medlemmar. Vi får höra hur Gunnar faxade in sin ansökan 1994 för att bli franchisetagare, livet att nätverka i grupp, hans exit i Polen, svårigheten att hitta franchisetagare och hur resan i de baltiska länderna ser ut framöver. 

 

4 oktober
Mats Hörnell – En rödfärgad capuccino

Dagens gäst är Mats Hörnell, vice VD på Wayne´s Coffee, som fick utmärkelsen Årets Franchisekedja 2017. Mats berättar om kedjans historia, verksamhet och framtidsplaner vilket ger oss en inblick i hur Wayne´s Coffee nått årets utmärkelse.

Vi får också veta vad en rödfärgad capuccino innehåller.

 

20 september
Erik Nissen Johansen – Storytelling för optimalt resultat

Dagens gäst är Erik Nissen Johansen, grundare och kreativ ledare för Stylt Trampoli. Vi får höra hur viktigt det är med ett genomtänkt koncept och vad storytelling kan tillföra om man använder det på rätt sätt. Enligt Erik måste alla delar i ett konceptbyggande samverka för att resultatet ska bli optimalt. 
Dessutom delar han med sig av erfarenheter från flera projekt han har varit involverad i, och vi får höra några intressanta och väldigt roliga historier. 

 

5 september
Marita Bertilson – en katt utan puls

Dagens gäst är Marita Bertilson som är Sverigechef för optikkedjan Specsavers. Marita berättar om resan som startade 1984 i Storbritannien av makarna Perkins. Idag är Specsavers en av världens största optikkedjor. 

Vi pratar marknadsföringsstrategier, konkurrens och branschens utveckling. Marita berättar också vad hon känner när hon hör ” Karin, jag har en katt utan puls här”.

 

23 augusti 
Annette Rihagen – PostNord, Sveriges och Nordens största franchisenät

Dagens gäst är Annette Rihagen, som är chef för Postens ombudsnät. 
Annette har varit med och utvecklat Postens nordiska franchiseverksamhet som i dag består av 6000 franchisetagare. I Sverige finns 1600 postombud.

Annette berättar om den nya konsumentdrivna logistiken och vad som händer när vårt traditionella kommunikationsmönster förändras.

 

Säsong 1

 

13 juni
Mats Wallin – Passion för franchise och hållbarhet

Dagens gäst är Mats Wallin som har en lång bakgrund inom detaljhandel bl. a. som företagsledare för Guldfynd. Numera är Mats senior konsult och arbetar framförallt med CSR och hållbarhetsfrågor. Mats berättar om sin stora kärlek till franchise och sin passion för hållbart företagande, i alla dimensioner.

 

31 maj
Robert Dimmlich – Balansen i franchiserelationen

Franchisepodden gästas av Robert Dimmlich, VD för Sveriges Franchisetagare. Sveriges franchisetagare är en organisation vars syfte att är ta tillvara franchisetagares intressen. Robert berättar om det arbete man lägger ned för att hitta en balans mellan parterna i en franchiserelation och så tar han med oss på en resa i ”fyra nyanser av dig”.

 

17 maj
Magnus Carlsson – Pressbyrån och 7-Eleven – två kedjor i en

Magnus är vd på Pressbyrån och 7-Eleven. I kedjorna ingår nästan 500 butiker och alla drivs av franchisetagare. Magnus berättar om skillnaderna mellan kedjorna, men också vad svensk flygtrafik och glass på pinne har för relation till Pressbyrån.

 

2 maj
Johan Martinsson – Etisk drift, medling och lite fest

I detta avsnitt gästas Franchisepodden av Svensk Franchise VD Johan Martinsson. Johan beskriver Svensk Franchise roll i franchise-Sverige, historien fram till där vi är idag, framtidstankar och hur organisationen fungerar. Vi får också höra om de festligheter som ordnas av Svensk Franchise.

 

19 april
Fredrik Mattson – Från 4 till 30 på två år

I dag gästas Franchisepodden av Fredrik Mattson, en av grundarna till Pinchos. Fredrik arbetar i dag som ansvarig för inköp och teknik i kedjan. Pinchos öppnade sin första restaurang på Smögen 2015. I dag har man 30 enheter i Sverige. Vi kommer att höra Fredrik berätta om hur Pinchos kom till, resan fram till i dag och kedjans expansionsplaner. Vi kommer också att få höra hur bästsäljaren Mattsons Kebabrulle blev en del av menyn.

 

5 april
Estelle Nordenfalk – Yogayama, årets framtida franchisegivare

Yogayama är Skandinaviens största yogacenter, som ganska nyligen har valt franchise som affärsmodell för sin framtida expansion. Estelle berättar om företagets utveckling och delar även med sig av sin livshistoria som innehåller det mesta, allt från indisk filosofi och hälsodrinkar till kungamiddagar och champagne.

 

21 mars
Jonas Reinholdsson – O’Learys tog Boston till Sverige

Premiär för Franchisepodden! Gäst i första avsnittet är Jonas Reinholdsson, grundare till O´Learys. Jonas startade sin första O´Learysrestaurang i Göteborg 1988. Idag har kedjan 130 restauranger i 12 länder. Vi får höra Jonas berätta om resan från start till hur det ser ut idag. Jonas berättar också om misstag som har gjorts och han lämnar tips om hur man når framgång genom franchise.