Arbeta på MAQS

Träffa våra medarbetare

Hur är det att arbeta på MAQS?

Vi har ställt frågor till några av våra medarbetare om hur de tycker att det är att vara en MAQSare. Läs deras porträtt här.

Vi har även samlat ihop en del av de vanligaste frågorna vi får om att jobba hos oss och kring rekrytering. Hittar du inte den informationen du söker är du självklart alltid välkommen att höra av direkt till våra rekryteringsansvariga.

Ann-Sofie Eliasson, Juristassistent Koordinator

Vad gör en juristassistent?
Vårt arbete är att assistera juristerna i deras arbete vilket gör att det är ett brett administrativt arbete. Bland annat så skriver vi protokoll, tar fram översättningar, arbetar med avtalshantering, korrekturläser dokument, har kontakt med myndigheter, sköter klient- och ärenderegistering, har kontakt med klienter, tar fram presentationer och sköter fakturering.

Vilka är de viktigaste egenskaperna man ska ha för att jobba som assistent?
Självklart måste du ha datorvana och kunskaper i svenska och engelska, men det absolut viktigaste är ansvars- och servicekänsla, noggrannhet och initiativförmåga. Samarbetsförmåga är också viktigt för du arbetar nära flera olika jurister och med flera olika klienter.

Vad är det roligaste i ditt arbete?
Jag tycker att det är roligt för att de är så varierande arbetsuppgifter och det är högt tempo. Ingen dag är den andra helt lik. Vi jobbar nära juristerna så man lär känna varandra väl. Jag lär också känna klienterna vilket är viktigt för att jag ska kunna ge klienterna den service just de vill ha. Dessutom tycker jag att MAQS är en rolig och bra arbetsplats. Jag är en återvändare. Innan jag flyttade utomlands under några år arbetade jag på MAQS och nu har jag kommit tillbaka –  till Sverige och till MAQS.

Hans Svedberg, Advokat och delägare

Du är advokat och delägare. Kan du berätta något om det du arbetar med just nu?
Mina dagar ser väldigt olika ut och jag vet ganska sällan i förväg vad som skall hända. Det dagliga arbetet består av projektledning eftersom jag gärna jobbar med biträdande jurister i alla mina ärenden. Då fungerar jag även som handledare, särskilt för jurister som är nya i yrket. Jag träffar klienter och andra kontakter och ger råd samt beslutar gemensamt med dem vad som skall göras i olika ärenden, lägger upp strategier och taktik och liknande. Ibland har jag styrelseuppdrag och leder styrelsemöten och bolagsstämmor. Vissa dagar blir det ”akuta” utryckningar eftersom jag också är konkursförvaltare och då kan det vara snabba åtgärder och beslut som skall fattas.

Är du delägare har du vanligtvis även en del administrativa uppgifter för byrån och jag har tidigare varit ordförande på Malmökontoret. Jag håller en del kurser, vilket är utbildande även för mig själv, och det fungerar även som ett sätt att få in nya uppdrag. Som delägare ansvarar du också för att sälja in byrån och den delen av arbetet passar mig bra.

När bestämde du dig för att du ville bli affärsjurist/arbeta på byrå?
Jag var ganska öppen ända fram till slutet av tingstjänstgöringen då jag snarare valde bort vissa ämnesområden och typer av jobb. Därefter sökte jag ett antal jobb på affärsbyråer och fick napp, och sen har det bara rullat på! Och jag har aldrig ångrat mitt val.

Vad är det absolut roligaste med att arbeta på advokatbyrå?
Att ingen dag är den andra lik, att jag träffar många olika människor, att jag fortfarande lär mig mycket och framför allt att den personliga friheten är stor.

 

 

Jenny Söberg, Advokat och biträdande jurist

När bestämde du dig för att söka till advokatbyrå?
Redan när jag läste juristutbildningen visste jag att jag ville arbeta på byrå när jag var klar eftersom jag vill ha ett arbete där jag kombinerar mina juridikkunskaper med att jobba med människor. Klientkontakten är det roligaste av allt tycker jag eftersom jag då faktiskt hjälper människor. Vi är en fullservicebyrå och har därför väldigt många olika typer av uppdrag och kunder. Det är utvecklande men självklart också svårt ibland. Det gäller att vara lyhörd och fort kunna sätta sig in i ärendet och kundens affärer. I många uppdrag är en del att bena ut vad som är juridik och vad som är något annat.

Hur gjorde du när du sökte dig till MAQS?
Efter juristexamen satt jag ting i Lund och mitt mål var att söka till byrå efter det. Under min tingtjänstgöring träffade jag två advokater från MAQS i ett mål. De var superprofessionella vilket gjorde att jag sökte mig till byrån. Jag hade tidigare även varit på ett notariemingel som byrån ordnade och kände redan då att MAQS var intressant. Sen hade jag lite tur att byrån annonserade efter biträdande jurister precis när det var dags för mig att söka arbete. Så jag sökte och fick jobbet. Men hade byrå inte annonserat hade jag skickat in en spontanansökan.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
Då måste jag nog svara att det inte finns några vanliga dagar. Men vi brukar börja veckan med ett möte för att gå igenom aktuella ärenden för att fördela arbetet och se till att vi har rätt jurister inkopplade. Våra dagar styrs av de ärenden som är aktuella. Jag arbetar med arbetsrätt, företagsöverlåtelser och tvister, så ibland kan det vara att jag arbetar med enbart ett ärende, andra dagar kan det vara mycket löpande arbete. Som igår till exempel, då skrev jag klart ett avtal, pratade med en klient som hade arbetsrättsliga frågor och stämde av några punkter med en annan klient angående en tvist.

Frågor och Svar - om rekrytering och om att arbeta på MAQS

Hur många biträdande jurister anställer ni per år?
I genomsnitt anställer vi ca 25 biträdande jurister till våra kontor.

När på året anställer ni?
Vi har inga särskilda tider då vi anställer utan det kan ske när som helst på året utifrån behov. Vi ser över rekryteringsbehovet löpande men särskilt under maj – juni för tillsättning under hösten.

Vad gör man som nyexaminerad biträdande jurist?
Du arbetar med praktiskt juridiskt biträde i olika ärenden på byrån genom att t.ex. genomföra rättsutredningar och upprätta promemorior, upprätta utkast till korrespondens med klienter och motparter, upprätta avtalsutkast, vara behjälplig vid transaktioner, och delta vid klientmöten.

Hur viktiga är betygen för att få arbeta hos er?
Självklart söker vi personer med bra betyg och goda språkkunskaper. Vi letar efter framtida medarbetare som har förmågan att se och skapa nya möjligheter i de uppgifter som uppstår i affärslivet. Kreativitet, driv och förmåga att arbeta i team är viktiga egenskaper. Det är också viktigt att vara en bra arbetskamrat och att anamma det som vårt varumärke står för och vår värdegrund. Vi söker långsiktiga relationer – inte bara med våra kunder utan även med våra medarbetare!

Måste jag ha suttit ting för att få anställning?
Vi anställer biträdande jurister både med och utan tingsmeritering. Vi väger in din tingstjänstgöring i dina övriga meriter.

Hur får man en praktikplats hos er?
På alla våra kontor kan du göra tio veckors uppsatspraktik. Malmökontoret tar även emot APU-praktikanter. Du ansöker genom att svara på en av våra annonser eller genom att lämna en spontanansökan.

Hur får man en sommarnotarieplats hos er?
Du kan söka sommarnotarieplats när du är i slutet av din juristutbildning. I Stockholm och Göteborg annonserar vi när det är dags. Det brukar vara i slutet av året och med sista ansökningsdag 1 februari.

Malmökontoret erbjuder två veckors praktik direkt efter vårterminens slut. Ansökan om praktik lämnas till Juridiska Föreningen i Lund.

Jag har redan jobbat några år som jurist. Är det för sent att söka till er då?
Vi anställer gärna jurister med tidigare erfarenhet. Vi ser det som en stor tillgång i att du arbetat som konsult eller som jurist på bolag eller i en organisation. Vi värdesätter dig som har valt mer okonventionella vägar, som har ett bredare livsperspektiv och som bidrar med nya synsätt och andra erfarenheter.