MAQSare i fokus

Under den här rubriken presenterar vi regelbundet någon av våra medarbetare i en mer personlig intervju.

Vi är 175 personer som arbetar på MAQS. Vi är alla olika. Vi har olika kompetenser och erfarenheter. Merparten av oss är jurister och andra jobbar i vår supportorganisation. Oavsett vilket har vi en sak gemensamt och det är vi drivs av att varje dag hitta lösningar som främjar våra kunders affärer. Det gör vi genom att leverera juridiska tjänster med högsta kvalitet och vi tror att detta görs bäst genom en modern organisation och ett proaktivt tänkande.

Februari 2017

Hej Mikael Kowal, advokat/partner och ansvarig för Corporate gruppen på MAQS kontor i Göteborg som hanterar företagsförvärv (M&A) åt byråns kunder.

Så här i början av ett nytt år brukar man vilja sammanfatta det man just lämnat. Så hur har M&A-året 2016 varit?

Vi har haft ovanligt högt tryck på vår M&A-verksamhet och det är likadant för våra kontor i Stockholm och Malmö. Det var hög fart i princip hela 2016 och det är fortsatt högt tryck nu när vi gått in i det nya året. Det är både fler företagsförvärv och högre värden det rör sig om. Det märks att vi är inne i en högkonjunktur.

Vad är det för typer av transaktioner det rör sig om?

Det är mycket av allt men jag tycker att vi ser mer av utländska företag som är intresserade av att investera i Sverige. Det största uppdraget (mätt i tid) var för min del när Rabbalshede Kraft och det globalt oberoende investmentbolaget Ardian gemensamt investerade i vindpark Lyrestad, och där all producerad el köps av Google. Anledningen till att fler vill investera i Sverige är att vi uppfattas som ett stabilt land både politiskt och ekonomiskt.

Vad tror du om 2017?

Året har ju börjat bra och jag ser inte att det är någon avmattning på väg så det är positiva nyheter, både för oss på MAQS och för Sverige som land. Jag uppfattar att vi i princip är tillbaka på de nivåer vi var 2008 innan den stora finanskrisen – men med den viktiga skillnaden att det som sker nu är mer kontrollerat. Konjunkturen går ju i cykler så förr eller senare kommer det en nedgång och då är det ju viktigt att de affärer som gjorts under högkonjunkturen är sunda och så uppfattar jag att det är för tillfället.

Till sist – varför blev det just M&A och Corporate juridik för dig?

Jag gillar att arbeta med företagsförvärv eftersom det kombinerar affärer och juridik så intimt och det är ofta högt tempo vilket passar mig. Vi arbetar även med kapitalanskaffningar (emissioner), styrelse- och ägarrelaterade frågor, bolagsstyrning och incitamentsprogram och den sidan handlar mer om att sätta strukturer för företagen. För mig är båda delarna viktiga och personligen känns det bra att mina kunskaper hjälper företag i olika utvecklingsfaser.